Багато спецій є потужними антиоксидантами. Це підвищує їх цінність в якості натуральних поживних речовин, які можуть допомогти впоратися з хронічними захворюваннями.
Учені з Державного університету Пенна опублікували в The Journal of Nutrition статтю, яка дає чіткі докази того, що дві спеції — куркума та кориця — є захистом організму від впливу жирної їжі.
Дієта, багата жирами і продуктами, смаженими на тваринному маслі, підвищує рівень окисленого «поганого холестерину» і тригліцеридів (також небезпечних жирів) у крові. Куркума та кориця, прийняті перед жирною їжею, ведуть до зниження рівня тригліцеридів на 30%, попереджаючи каскад шкідливих метаболічних реакцій, що ведуть до хвороб серця та цукрового діабету. Також було показано, що в учасників експерименту, які отримували спеції, рівень інсуліну знижувався на 21%.
Для проведення дослідження вчені додавали 14 грамів суміші куркуми і кориці в порцію високої жирності, що містить 1200 калорій, і порівнювали результати з контрольною групою, яка не отримувала суміш спецій.
Автори дослідження зробили висновок, що спеції покращують два суттєвих метаболічних показника, пов'язаних з ризиком розвитку цукрового діабету та серцевосудинних захворювань.