П`ятниця, 29.03.2024, 12:49

Вітаю Вас Гість | RSS

Дякую, що зайшли на сайт!
Головна » 2013 » Жовтень » 29 » Як у дитини сформувати уявлення про цінності…
20:32
Як у дитини сформувати уявлення про цінності…

                       

Часто можна зустріти дорослих людей, про яких ми говоримо: «Для нього немає нічого святого» або «Він не вміє дорожити тим, що має». Коріння такого ставлення до життя виростають, звичайно, з дитинства, де формуються світогляд і стереотипи для подальшого дорослого і самостійного життя.

Дуже важливо пам’ятати про те, що дитина вбирає абсолютно всі нюанси поведінки, умови гри, які йому пропонує дорослий. Починається все з безневинних, на перший погляд, ситуацій. Малюк зламав свою іграшку і зі сльозами біжить до мами. Мама в цей час чимось зайнята, немає можливості поговорити з дитиною, і перше, що спадає їй на думку, це запевнити дитину в тому, що завтра йому куплять іншу іграшку. А якщо мама при цьому додає: «Ще краще і ще красивішим», а на наступний день, як свідомий вихователь, виконує обіцяне … Ціни немає такого уроку, який ви щойно піднесли своєму чаду: ламай! Буде ще краще!

Дитина, яка оплакала безповоротно втрачене і не отримав натомість втішний приз, назавжди запам’ятає цей перший біль. Звичайно, тут дуже важливо підтримати і знайти потрібні слова, спробувати полагодити іграшку (обов’язково разом), але захистите себе від спокуси осушити сльози дитини обіцянками про заміну: в майбутньому ви навряд чи зможете йому пояснити, що в житті нічого просто так не дістається. 
Сформувати перші уявлення про цінність того, що маєш, можна і через гру. Робіть іграшки та подарунки своїми руками! Діти дуже трепетно ставляться до виробів і малюнків, у які вони вклали свої старання. Вони дуже пишаються своїми першими успіхами. І тут важливо не тільки заохочувати малюка, але і розповісти йому про те, що все, що нас оточує – це ж робили люди, своїми руками, і це непростий труд. Звертайте увагу дитини на порядок у квартирі, нехай вчиться підтримувати його не через умови «Ще не зробиш – жодних мультиків», а через спонукання поваги до праці батьків. Підтримувати порядок у дитячій – значить, бути не тільки самостійним, а й допомагати мамі.

Ніколи не залишайте без уваги розбиту улюблену вазу, навіть якщо малюк зробив це не навмисне. Карати в цьому випадку не варто. Але і приховувати своїх переживань не треба. Дитина повинна бачити ваше засмучення, пережити його разом з вами, відчути відповідальність за ті речі, які йому не належать, але цінні для іншої людини.

Дуже хочеться сказати кілька слів про кількість іграшок у дитини. Їх не повинно бути багато, ними не повинна бути завалена дитяча. У цьому випадку втрата іграшки буде дитиною не помічена. Він переключить увагу на інші, адже їх повно, а вам, при черговій прибирання, залишиться тільки викинути забутого під ліжком ведмежати з відірваною лапою, тому що в дитини є ще десять таких, але цілих.

І наостанок важливий порада: чим більш бажаний предмет, тим він представляє велику цінність. У малюка, який має все, що тільки душі завгодно, немає власних бажань. Все вирішено за нього: підійшов вік – купуємо велосипед, почали читати – завалили книжками. Не забігати вперед, а навчіть дитину формувати власні бажання та шляхи до їх досягнення. Покажіть дитині іграшку з каталогу, сподобалася? Очі загорілися? Нехай прагне до її отримання! При цьому важливо не перестаратися, час у даному випадку може зіграти злий жарт.
Переглядів: 669 | Додав: Lesya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: